Светът в момента се разклаща здравата и едно от малкото неща, които със сигурност можем да направим, за да извлечем полза от ситуацията, е да се фокусираме върху подобряване на знанието. Между малкото категорични уроци, научени от предишни кризи, един се откроява много ясно – най-пагубното за една организация по време на криза е да прекрати развитието на хората си. Затова дори и при орязани бюджети обучението не може да спре. Щастливи сме да живеем във време, в което технологиите са достатъчно развити, че да ни предложат изключително адекватно решение на проблема с намалени бюджети и ограничено движение. В условията на криза правилното използване на обучителни технологии е изключително важно по няколко причини:

1.Увеличават ефикасността

Могат да бъдат обучени едновременно много по-голям брой хора, възвръщаемостта на инвестицията е значително по- голяма;

2.Намаляват разходите значително

Без разходи за хотели, храна, транспорт – хората учат там, където са;

3.Увеличават ефективността

Всеки човек учи със своя темп, когато и както реши; възможно е незабавно приложение на наученото в работата; има много по-разнообразни възможности за колаборация;

Затова в наръчника “Не убивайте обученията” събрахме повече от 70 ресурса на обучителни технологии, които да са в помощ на всички мениджъри и лидери на екипи, които искат да спасят развитието на служителите си.

По- долу ще откриете 6 избрани Learning Management Systems, с които адаптирането на онлайн обучения е “песен”.

01 Moodle

Това е една от най- разпознаваемите обучителни платформи, която притежава защитена и интегрирана система, готова за адаптация към съществуваща обучителна среда. В случай, че не притежавате сайт, на който системата да се интегрира, софтуерът може да бъде използван и като облачно пространство.

Подходяща за: Училища, университети, НПО, малки и средни бизнеси.

Цени: Софтуерът може да бъде интегриран безплатно на вашия уеб сайт чрез “Do it yourself” плана, а останалите 2 абонаментни плана “ Start with us” и “Find a partner” дават възможност за личен хостинг и допълнителна помощ в поддържането му. Цената варира според спецификите на компанията/ институцията.

Едно от бизнес решенията на Adobe предоставя платформа за ефективно онлайн обучение на служители, партньори и клиенти с ново поколение система, която притежава функцията social learning, базирана на AI. Над 80% от компаниите на Fortune 500 използват Adobe Captivate като техен инструмент за електронно обучение. Предимство е гъвкавото лицензиране и достъпните опции за ценообразуване, които удовлетворяват изискванията както на непрофесионалисти, така и на големи компании.

Подходящa за: Системата може да се адаптира широко към нуждите на малки, средни и големи компании. Серията на Adobe е известна сред професионалисти с висококачествени продукти, добър Client Service и лесни за управление системи.

Цена: Програмата може да се използва чрез месечен абонамент, започващ от $33.99 на месец.

Водеща система в интеграцията с WordPress сайтове. Най- отличителни черти са достъпното предоставяне на курсове, въвеждането на куизове за проверка на знанията от всеки научен материал и изготвянето на сертификати в края на вашето обучение, гъвкаво управление на потребителите и изготвяне на доклади. Чрез системата получавате достъп до последните e-learning тенденции за създаване на качествено обучително изживяване. В секцията на блога им може да откриете полезни статии при създаването на обучително съдържание.

Подходящa за: Системата се използва от университети, които целят лесното проследяване на онлайн обучението. Професионалните обучения на експерти, които предпочитат да изнесат своето съдържание онлайн. Не от скоро програмисти и дизайнери препоръчват на свои клиенти Learndash за интеграция към техните WordPress проекти поради добрата съвместимост на двете системи.

Цени:

Basic- $159 за година – лиценз за 1 сайт;

Plus- $189 за година – лиценз за 10 сайта;

Pro- $329 за година – лиценз за 25 сайта;

04 Docebo

Системата улеснява обучителни мениджъри и лидери на екипи в разпространението на обучителното съдържание. В случай, че по- голямата част от обучителния процес на вашия екип се осъществява в движение, платформата е добър избор. В повече от 68 държави, с над 40 езика, Docebo осигурява ангажиращо съдържание, адаптирано за личния профил на всеки служител, чрез изкуствен интелект. А наличието на ангажиращо съдържание води до развитието на знанията на служителите и съответно на техния талант. Както вече стана ясно, това е основната водеща сила за стабилното извеждане на бизнеса от кризата. Платформата е избор от организации по целия свят, които се нуждаят от цялостно решение за обучение на своите служители, партньори и клиенти.

Подходяща за: Средни и големи компании с висока производителност. Управление на тежки процеси, водени от големи екипи.

Цена: След изтичане на безплатната версия, платформата е достъпна с:

ограничение до 50 потребители- 230 $ месечен абонамент

ограничение до 100 потребители- 390 $ месечен абонамент

ограничение до 250 потребители- 530 $ месечен абонамент

ограничение до 350 потребители- 600 $ месечен абонамент

Множество са предимствата na Тhinkific, точно затова е най- известната онлайн обучителна система. Притежава опростен метод за създаване на съдържание, чрез използване на разнообразни мултимедия ресурси. Тази система за управление позволява обучителят да се фокусира само върху информацията, която преподава, защото чрез оптимизирания софтуер се покриват всички необходими технически параметри.

Подходяща за: Всеки. От консултанти, експерти, автори, лектори и обучители до неправителствени организации, компании и университети.

Цена:

Free – безплатна версия с ограничение в 3 курса, неограничен брой студенти, куизове и проучвания;

Basic $49 на месец- Подходящ за начинаещи в преподаването; Неограничен брой студенти, интегриране на промоционални ваучери (за оптимизиране на продажбите), имейл маркетинг, персонализиран домейн и др;

Pro $99 на месец- Подходящ за хора с опит в преподаването на онлайн съдържание и в готовност да развият онлайн бизнес- с неограничен брой курсове и студенти, персонализиран домейн с 2 административни акаунта, 5 администратора на курсове и др;

Premier $499 на месец- за професионалисти, които са готови да изградят своя бизнес чрез платформата;- неограничен брой курсове и обучаващи се, персонализиран домейн с 5 административни акаунта, 50 администратора на курсове, onboarding пакет;

Двигателят зад едни от най- усъвършенстваните обучителни програми в света с най- ново поколение налични характеристики. До момента повече от 21 милиона потребители са обучавани чрез системата. Осигурява се автоматизирана комуникация, система за проследяване, най- високите стандарти за защита. Облачната платформа обединява виртуална класна стая, мобилно и социално обучение в едно. Системата осигурява проследяване развитието и стимулирането на потребители от обучителни центрове, мениджъри, HR обучителни екипи. Може да планирате виртуално обучение с ILT (Instructor-Led Training) модул. SAP Litmos осигурява обратна връзка от потребителите, оценка на курсовете и достъп до статистиките за проследяване на напредъка на студентите.

Подходящa за: Малки и средни компании, хора, които предпочитат User- friendly обучителна система, хора с малък опит в управлението на системи.

Цени: План Pro предоставя обучителен метод, препоръчани курсове, адаптирани за нуждите на клиента, създаване на репорти и проследяване на резултати и др.

150 – 500 потребители – 5.50 евро месечно

500 – 1,000 потребители – 3.50 евро месечно

1,000 – 1M потребители- според персонално предложение

План Pro+ дава безкраен достъп до онлайн библиотеката на Litmos Heroes, хиляди учебни ресурси, състоящи се в инфографики, учебници и видеа. Възможността да се работи офлайн и подновяването на курсовете всеки месец е една от причините за високата ангажираност.

Цени:

50- 150 потребители – 13.50 евро месечно

150 – 500 потребители – 8.00 евро месечно

500 – 1,000 потребители – 5.50 евро месечно

1,000 – 1M потребители – според персонално предложение

Още ресурси за обучителни програми ще откриете в безплатния наръчник „Не убивайте обученията“, в помощ на лидери на компании и мениджъри човешки ресурси.

В него сме събрали:

 ✔️ Анализ на компаните, които преминаха успешно през кризата 2008-2009 г. не само в регионален, но и глобален мащаб;

✔️ Основните рискове които стоят пред бизнеса занапред и как компаниите да запазят обученията си в момент, в който се замразяват бюджети;

✔️ Разработена стратегия за изграждане на вътрешен капацитет за обучения, който да продължи да развива екипи и лидери;

✔️ Практични съвети и идеи за създаване на обучително съдържание;

✔️ Примери от работата ни с някои от най- големите компании в България;

✔️ Чеклист при избор на образователни доставчици;

✔️ Над 70 линка с образователни технологии, чрез които да запазим обученията;

Може да свалите наръчника от тук:

 https://www.mishostefanov.com/ebook