В средата на изминалия месец, когато приятели, колеги и специалисти човешки ресурси и развитие на таланта споделяха за предизвикателствата, породени от COVID-19, най- често чувах израза:

В условия на криза, бизнесът ограничава бюджета си и всички периферни дейности, от които не идват директни финансови приходи, биват премахнати. За съжаление, обучението попада в списъка и е едно от първите дейности, които “изгарят”.

Истината е, обаче, че развитието на таланта далеч не е периферна дейност. Според Economist Intelligence Unit’s Business Outlook Survey (2009) по време на изминалата рецесия, инвестицията в таланта е причината за това повечето азиатски компании да преминат успешно през кризата и дори да имат напредък в пазарните класации.

За да отговорим на въпроса: 

Как да намалим чувствително разходите, но да подобрим значително ефективността на обученията на екипа, за да излезем успешни от глобална криза?

създадохме цялостна оптимизирана стратегия за обучения.

Вижте кои са 7-те основни стъпки, за да повишите морала и да подготвите екипа си за новите реалности на бизнеса.

1.Трансформирайте компанията в “учеща организация”

Когато настъпват радикални промени в бизнеса, ключово (и може би най- важното умение) е да бъдем адаптивни. Адаптирайте обученията според конкретните бизнес нужди в момента. Този процес включва стратегически, систематични и строги форми на управление със засилено участие на обучители.

Това време може да се окаже изключително продуктивно да обърнем внимание на настоящия ни екип и да осигурим подходяща за развитието му среда. За да оцелее компанията по време на икономически спад, се изисква раждането на иновативни и впечатляващи идеи, което най-често се случва извън индустрията, в която се намира. 

След като рецесията приключи, ожесточеното търсене на талантливи хора ще бъде едно от най- големите бизнес предизвикателства в далечното бъдеще.

Организацията инвестира в развитието на хората, чрез  програми за обучение и развитие на служителите за повишаване на морала и мотивацията. По този начин последиците от икономическия спад върху служителите, както и върху организацията, заедно с положителните мотивационни подходи, имат потенциал да засилят организационната ефективност, дори в условията на рецесия.

2. Фокусирайте се върху критични за бизнеса умения

Знаете ли, че катериците са едни от животните с най- краткотраен фокус, което ги кара да вземат крайни решения с голямо усилие. “Синдромът на катерицата” влияе и на някои мениджъри, прескачайки от една идея в друга, от проект на проект. 

Ключов фактор за успех е развиването на конкретни, адаптирани за настоящите нужди на бизнеса, умения. В сравнение с обучения с широко приложение, като езикови курсове, подобряване на дигитална компетенция и др; по- добри резултати дават обучения, обвързани с конкретните бизнес цели и нужди, които са способни да разширят и подобрят производителността на бизнеса в критичен момент. Голяма част от компаниите вече залагат за по- специализирани обучения като (управление на бюджет, развитие на лидерските умения, продажби и маркетинг, професионални технически умения и др).

3. Задраскайте (почти всички) външни обучители

Удоволствие е да работиш със скъпи външни обучители в моменти на разцвет на бизнеса, но когато попаднем в криза, приоритетите се променят.

Важно е да запазите онези, които наистина допринасят за стратегическите бизнес резултати и/или ви помагат да изградите вътрешния си капацитет за обучения.

В безплатния eBook “Не убивайте обученията” ще откриете специално подготвен чеклист, който да изпозлвате при разпознаването на ефективните външни обучители.

4. Обучавайте лидерите

Вашите лидери са водещата сила в компанията. Точно затова обучението им е критично важно – в новите обстоятелства те са активна част от вашия екип. Ще им се налага да решават проблеми, с които не са се сблъсквали досега. Ще се борят да мотивират екипи, от които се освобождават хора. Ще трябва да комуникират ясна посока във време на несигурност. Ако е необходимо да редуцирате бюджети, стеснете кръга от обучения и се фокусирайте върху критично важни теми и умения.

5. Превърнете най-добрите в обучители

Може би най-голямата стъпка, която ще трябва да направите, за да спасите обученията е:

Ключът е програма Train the trainers – подгответе най-добрите да обучават колегите си. По този начин ще намалите разхода за външни обучители и същевременно ще осигурите положителна репутация и възможност за израстване на вашите служители. Така те ще получават удовлетворение, че допринасят към компанията и подкрепят колегите си в трудни времена. Също така, обученията, организирани от мениджърите  позволяват другите служители да придобият знания, чрез които увеличават своя капацитет.

6. Използвайте стратегически технологиите

“Очаква се, че използването на технологии за обучение ще нарасне драстично през следващото десетилетие, тъй като технологията се развива и е по- достъпна. Компаниите оценяват възможността за намаляване на разходи за предоставяне на обучение чрез настолни компютри, особено по време и след рецесия.”

(M. Van Buren и W. Woodwell, Jr., 2000)

Новите обучителни технологии драстично намаляват разходите и времето за дистрибуция и повишават възможността информацията да бъде предадена по- гъвкаво във виртуално пространство. Платформите предоставят ред инструменти, в помощ при създаването на интерактивно и ангажиращо съдържание. Видео, графики, звук, текст и други са компонентите, които привличат всички сетива на учащия и лесно да бъдат предоставени чрез виртуални класни стаи. За да предвидим ефективността на технологиите в обучението е необходимо да  създадем цялостно преживяване, като подберем правилните канали и инструменти.

В eBook “Не убивайте обученията” ще намерите списък с повече от 70 селектирани технологични образователни решения.

7. Създавайте ангажиращо съдържание

За да сме сигурни в стойността на съдържанието, което създаваме трябва да вземем под внимание високата ангажираност. 

Как постигаме висока ангажираност?

Като сериозен фен на сладоледа ще ви дам следния пример:

Представете си, че искате да продавате най- желания сладолед в града. Децата се разтапят, щом разберат, че ще хапват от него. Какво предстои?

  1. Проучете кой е точният ви потребител;
  2. Потърсете къде вече се продава сладолед и защо е/ не е предпочитан;
  3. Помислете каква ще бъде “магията” на вашия сладолед;- неповторим вкус неустоим вид,  допълнителен подарък към всеки сладолед, персонализирано отношение;
  4. Тествайте вашата стратегия и потърсете мнение от клиентите;
  5. Подобрявайте, като непрестанно адаптирате нови попълнения към услугата;

“Магията” на вашето съдържание може да се крие в уникален, иновативен подход, атрактивни комуникационни модели (геймификация, сторителинг, състезание). 

А когато създадохме онлайн платформата “Мини машини”, адаптирахме процеса в 5 основни стъпки. Вижте какви са те в безплатния наръчник „Не убивайте обученията“, в помощ на лидери на компании и мениджъри човешки ресурси.

В него ще откриете:

 ✔️ Анализ на компаните, които преминаха успешно през кризата 2008-2009 г. не само в регионален, но и глобален мащаб;

✔️ Основните рискове които стоят пред бизнеса занапред и как компаниите да запазят обученията си в момент, в който се замразяват бюджети;

✔️ Разработена стратегия за изграждане на вътрешен капацитет за обучения, който да продължи да развива екипи и лидери;

✔️ Практични съвети и идеи за създаване на обучително съдържание;

✔️ Примери от работата ни с някои от най- големите компании в България;

✔️ Чеклист при избор на образователни доставчици;

✔️ Над 70 линка с образователни технологии, чрез които да запазим обученията;

Може да свалите наръчника от тук:

 https://www.mishostefanov.com/ebook