Да привличаш и да водиш суперзвезди- не е ли това най- висшата цел на всеки headhunter и мечтата на всеки лидер? Уверен, професионалист, креативен, енергичен, ефективен човек – всички искат такива хора в екипите си. Защото, ще цитирам известната мисъл на Дейвид Огивли, ” Никой не иска да води компания от мишки – всички искат да водят компания, пълна с лъвове.

Но как да привлечете лъвове в екипа си? Как да ги задържите в дългосрочен план? Как оцелявате психически (а понякога дори и физически), водейки група от силни, независими и целеустремени хора?

И вероятно най- важният въпрос е – Как караш лъвовете да те следват?

Има много малко хора в света, които могат да отговорят на този въпрос по-добре от Кевин Ричардсън, известен в целия свят като говорещият с лъвове.  Той е посветил живота си на това да спасява лъвове и да им осигурява добър живот в Wildlife Sanctuary до Йоханесбург, Южна Африка. И дори ако името му в началото не извиква никакъв спомен за вас, най-вероятно сте виждали негово видео, в което той води по уникален начин прайд лъвове в саваната в Южна Африка.

Когато за първи път реших да изследвам работата на г-н Ричардсън от гледна точка на развитието на лидерството, нямах представа на какво осеяно с прозрения пътешествие поемам. Неговият уникален лидерски подход се основава на комбинация от любов, сила и автентичност, които считам за наистина вдъхновяващи.

Ето деветте лидерски принципа, които вярвам, че са в основата на успеха на г-н Ричардсън с истинските лъвове. Те могат да помогнат и на всеки лидер, който иска да създаде и ръководи собствен екип от „лъвове“.

 Принцип 1: Не всички лидери са родени за водачи на лъвове

„Не мисля, че на много хора им стиска да общуват с лъвове. Не всеки може да понесе прегръдка от лъв – трябва да си не само физически, но и психически силен.”

Да водиш лъвове изисква да плащаш цена, която може да изглежда обезкуражаващa за много лидери. Силните и активни хора изискват висока енергия, така че работата с тях ще е истинско бреме за  мениджъри от пасивен тип. Също така те поставят лидерите си в състояние на постоянно предизвикателство, така че, моля, всички мениджъри, които искат спокоен живот или обичат статуквото, да стоят настрана!

Да включиш динамичен и независим човек в екип, ръководен от колеблив или несигурен мениджър, е рецепта за бедствие. Един от лидерите, които тренирах преди около година, сподели колко е разочарована от шефа си, който избягвал да дава конкретни отговори на въпросите й. Той станал отбранителен, когато тя поискала да инициира дори малки промени в екипа им. Това я караше да се чувства напълно игнорирана и безсилна, а „лъвовете“ мразят това чувство – това напълно ги демотивира. Така че не бях изненадан, когато чух, че тя възнамерява да напусне екипа, ако нещата не се променят.

Принцип 2: Трябва да обичаш лъвовете.

“Тези лъвове никога не престават да ме изумяват.”

Много лидери казват, че искат в своите екипи силни хора, които мислят различно. Но след това се държат по точно обратния начин – всеки път, когато някой от екипа им ги предизвика или изрази различно мнение, те се чувстват застрашени и заемат отбранителна позиция. Да обичаш „лъвовете“ е възможно само, когато лидерът е наистина уверен – това означава, че той знае, приема и признава своите собствени ограничения. Само тогава лидерът може да бъде свободен да обича, да се наслаждава и да се изумява от силните страни на другите. И това е единственото поведение, което привлича истински „лъвове“.

Първият път, когато изпитах такова отношение, беше когато срещнах единствения дългогодишен ментор, който някога съм имал. Той беше по-талантлив, по-опитен, по-мъдър, по-дълбок и по-добър от мен в повечето неща. Но въпрек това искрено се радваше да прекарва време с мен, винаги изтъкваше силните ми страни и редовно казваше: „Имаш толкова повече потенциал от мен, когато аз бях на твоята възраст. Ще бъдеш толкова по-  велик и ще отидеш много по-далеч, отколкото аз някога ще успея”. И днес, почти 15 години по-късно, осъзнавам, че само любов като тази има силата да превръща обикновените хора в лъвове.

Принцип 3: Главната ви задача: Грижете се добре за своите “лъвове”.

„Превърнах в своя мисия идеята да обогатя живота на лъвовете и да им дам качествен живот…  Това е ангажимент за цял живот.“

Истинската любов на лидерите към онези, които водят, винаги е последвана от желание да им служат. Ето защо най-успешните лидери превръщат в своя житейска мисия гарантирането на успеха и благополучието на хората, които водят. Тази идея фрустрира много мениджъри, които се фокусират главно върху печалбата – не е ли именно тя основната цел на всеки бизнес? Е, дори да е, каква печалба ще направите с несигурен и неуспешен екип? Да създаде здравословна, полезна, подкрепяща и положително предизвикателна среда за своите хора е основният приоритет за всеки водач на лъвове. След като пораснат и станат зрели „лъвове“, те сами ще се погрижат за печалбата.

Преди няколко години, по време на семинар по лидерска комуникация, попитах екип от мениджъри в ИТ компания, кой е най-добрият лидер, когото някога са срещали. Един човек изрази такава истинска любов и уважение към прекия си ръководител, че трябваше да попитам какво го прави толкова специален. Оказа се, че той е бил нает от същия този лидер, но в друга компания. „Той беше единственото хубаво нещо в тази компания – той беше винаги до мен, наставляваше ме, помагаше ми да израстна, прие грешките ми“, сподели човекът с мен. “Така че, когато научих, че той ще напусне, за да дойде тук, веднага подадох оставка и го последвах.”

Принцип 4: Забравете за пръчката.

“Нямам пръчка, с която да дисциплинирам лъвовете“

Веднъж консултирах малка частна компания. Изпълнителният директор (и собственик) вярваше в строг контрол – той общуваше със заповеди (буквално, разпространяваше документи със заглавие ЗАПОВЕД), глобяваше хората си за закъснения и възнаграждаваше екипите не за постижения, а за покорство. 

Колкото и абсурдно да звучи, една година водещият му търговец (който същата година беше спечелил 12 стратегически клиента за компaнията, утроявайки таргета си) получи по-малък годишен бонус от дамата, която чисти офиса. Причината: Фактът, че човекът не е ранобуден и системно закъснява за работа, и трупащите се глоби изяждат бонуса му. Резултатът: Веднага щом търговецът откри това, почисти бюрото си и тръгна без предизвестие.

Традиционните лидерски стратегии, основани на страх или авторитарна власт, се провалят жестоко, когато се прилагат към истински „лъвове“. Причината е проста – те трудно се плашат и лесно се дразнят. Така че пръчката може да работи веднъж или два пъти – и после те или ще напуснат с високо вдигната глава, или ще се обърнат срещу теб и ще те нападнат. Човек води „лъвовете“ не чрез страх от наказание, а изграждайки отношения на взаимно доверие.

Принцип 5: Инвестирай в отношения, основани на доверие.

“Лъвът не е притежание. Това е живо същество, с което трябва внимателно да изградите взаимоотношение, както при всяка друга връзка … Всеки лъв е уникален и това е нещото, което исках да опозная – нужно е време, за да разберем добре всеки от тях.”

Единственият начин да ръководите талантливи, уверени и независими хора е да вложите усилията, ангажираността, постоянството и неограниченото количество търпение, необходими за изграждане на дълбоки отношения, основани на доверие. С всеки един от тях. Незначителната подробност – всички мишки са еднакви, но всеки „лъв“ е различен. И първо трябва да инвестирате време и усилия, за да се изгради дълбока връзка с всеки поотделно, за да можете накрая да ги водите в група.

Лидер, който познавам доста добре, има арт директор в екипа си – един от най-умните и всеотдайни дизайнери, които съм срещал в кариерата си. Като истински „лъв“, тя притежава невероятна комбинация от дизайнерски талант, дълбоко разбиране на бизнеса и добра работна етика. Тя подхожда активно към проблемите, взема смели и независими решения и е дълбоко уверена, като никога не се плаши от негативна обратна връзка. Когато един ден го попитах как я е намерил, той поклати глава и каза: „Не я намерих. Създадох я. Видях потенциала й, когато беше още студентка, започнах да я наставлявам, след това започнах да й давам малки професионални задачи и да я уча да мисли, след това я наех, търпеливо платих цената за грешките й, давах й честна обратна връзка и по-големи отговорности. Наслаждавах се безкрайно да я виждам как расте и се превръща в невероятния професионалист, който е сега.“

Принцип 6: Подчини се на лъва, за да подчиниш лъва.

„Спомням си, че си мислех: Тези лъвове имат сериозна сила“

Ако лидерът има истински „лъвове“ в своя екип, тогава той е заобиколен от истинска сила. Ето защо трябва да добави към любовта си и дълбоко чувство на уважение. Това трябва да се усеща във всяко взаимодействие с техните „лъвове“ – никога не ги принизявайте и не ги подценявайте, винаги комуникирайте към тях увереност в техните сили и способности. Единственият начин да подчините лъв е първо да се подчините на лъва.

Никога няма да забравя едно обучение по мениджмънт в технологична компания. Докато обяснявах конкретна идея, една от дамите каза „Има по-добър начин да обобщя това“, грабна маркера от ръката ми и започна да рисува, обяснявайки какво е мислила, че съм щял да обясня на групата. Всички мълчаха и чакаха моята реакция. Ако трябва да бъда честен, наистина бях на ръба на изкушението да се подчиня на нарастващия в мен страх от загуба на авторитет и да отвърна с реакция тип „аз съм експертът в стаята“.

Да предизвикаш лъв в битка обаче винаги завършва с конфликт (и кръв) – и знаех, че това щеше да бележи истинския край на моя авторитет. Затова седнах, изслушах я и си водих бележки за казаното от дамата. Оказа се, че тя не разбира добре моята идея. В крайна сметка, когато същата дама се провали на практическо упражнение по-късно през деня, това стана ясно за всички. И тя беше изцяло „опитомена“ – слушаше внимателно и участваше уважително до края на обучението.

Принцип 7: Не показвай страх.

„Трябва да имате спокоен нрав около лъвовете. Никога не показвайте страх или тревожност, дори когато ви захапят по-силно … Трябва просто да ги накарате да разберат, че не се страхувате. “

“Лъвовете“ не са котенца – и всеки лидер трябва да бъде подготвен, че дори когато играят, те могат да хапят. Когато водите „лъвове“, трябва да пазите  крехък баланс – те могат да скочат върху вас по всяко време с различни мнения, силни думи и мощни емоции. Но дори когато започнат да играят грубо, ключът в управлението на потенциалния конфликт се крие в това да не се изнервяте или да изпадате в паника. Демонстрирането на спокойна увереност и в същото време нулева толерантност към грубостта е най-бързият начин да ги успокоите – и решаващ компонент за оцеляването на всеки лидер.

Когато разнообразната група лидери в мултинационална компания влизаше в залата за работилница, която тогава водех за тях, забелязах, че един човек не седеше около масата за срещи, а избра по-високо бар столче отстрани. От тази „по-висша“ позиция, веднага щом започнах въведението си, той започна да демонстрира наистина доминиращо поведение, прекъсваше ме и правеше глупави шеги. Всички останали в стаята изглеждаха малко смутени, но аз разбрах ситуацията веднага: това беше „лъв“, който ме тестваше.

Ако бях показал страх или слабост, бях „мъртъв“ – той щеше да поеме контрола над цялата среща. И така се засмях на няколко от шегите му (въпреки че не бяха на мястото си, някои от тях всъщност бяха добри), хвърлих му няколко шеги в същия тон и след това попитах усмихнато, но твърдо дали има нещо важно, което иска да добави към дискусията. Той се разсмя, после поклати глава, изслуша внимателно и в първата кафе пауза остави по-високото си място и се присъедини към останалите колеги около масата.

Принцип 8: Позволете им да водят.

„Лъвовете обикновено искат да водят – те не искат да стоят зад нещата, искат да бъдат пред нещата“.

Това е може би най-трудният принцип за прилагане. Но интересното е, че не е толкова нелогичен, колкото може да звучи в началото. Ако сте се обградили с истински „лъвове“ – уверени, интелигентни, способни, лоялни хора, с които имате отношения, основани на доверие, това да ги оставите да водят част от пътуването ви заедно не би довело до големи рискове.

Всъщност осигуряването на известна независимост за „лъвовете“ и някаква степен на контрол върху тяхната територия е единственият начин да ги задържите в дългосрочен план.

Още си спомням как преди няколко години мениджър ме извика с ентусиазъм, за да ми каже, че е намерила невероятна, активна, силна дама, която да се присъедини към нейния екип. Знаейки, че този мениджър предпочита да държи повечето неща под контрол, тактично попитах дали този активен и независим човек е най-подходящият за нейния екип. “О, да”, каза тя, “Писна ми да работя с несигурни хора. Толкова се радвам, че предстои промяна. Надявам се този човек да насърчи промяната в целия екип”.

Не бях в позиция да й споделя, че единствената причина, поради която хората й бяха несигурни, беше склонността й да ги управлява на микро ниво. Но не бях изненадан, когато няколко седмици по-късно тя ми звънна наистина разочарована и се оплака, че новият човек настоява да прави нещата по свой начин и е твърде „независим“. “Съсипва дисциплината в целия екип”. Микро мениджърите не работят добре с лъвове.

Принцип 9: Станете шампион за своите „лъвовете“.

„Мисля, че майка ми всъщност не разбира какво правя. Същото важи и за повечето ми приятели и семейството им – те нямат представа каква цена плащам.“

Повечето лидери наистина се плашат от „лъвовете“ – те виждат уверените и независими хора като реална заплаха за своя авторитет и статут. Ето защо не очаквайте много от приятелите ви да разберат любовта ви към „лъвовете“. Или цената, която плащате, за да изградите отношения и да се грижите за тях. Независимо от това, винаги защитавайте своите „лъвове“, прикривайте ги, станете техен посланик и шампион. А на всички въпросителни погледи просто отговаряйте с известните думи на г-н Ричардсън:

“Претеглих плюсовете и минусите и първите далеч надхвърлят вторите… Лъвът, този страховит хищник и човекоубиец, е способен на толкова много любов”.

* Дейвид Огилви пише: „Ако всеки от нас наеме хора, които са по-малки от нас, ще се превърнем в  компания от джуджета. Но ако всеки наеме хора, които са по-големи от нас, ще станем компания от великани“.