Здравей!

Името Ханс Рослинг говори ли ти нещо? Aко не, остани с мен в идните редове, нека ти разкажа повече за него.

 

Истината е относително понятие. Но може ли да бъде опровергана? Като че ли това е присъщо на шведския учен Ханс Рослинг.

Лектор на TED, академик, статистик, един от най- креативните хора в бизнеса, водещ световен мислител и един от най-любимите ми комуникатори. Неслучайно започвам с него тази поредица за идеи от велики комуникатори.

Името на Рослинг може да откриете в ред класации на 100-те водещи световни мислители на нашето време и 100-те най-креативни хора в бизнеса. 

Рослинг умело опровергава масовото познание за света, в който живеем.

Той е известен с представянето на статистически данни по завладяващ и пленителен начин.

Какво ни учи Ханс Рослинг относно комуникацията, вижте по- долу.

Идея 1: Използвайте изненадата.

Ханс Рослинг е един от хората, които най-често и най-въздействащо използват изненадата в комуникацията. Това е стар реторически похват, за съжаление често забравян от днешните комуникатори – откриваш неочакван и дори стряскащ, силно необичаен начин, по който да представиш тезата си. Това може леко да шокира аудиторията, но със сигурност се помни много повече, отколкото ако просто изкажем мислите си.

Може би най-яркият пример за това е в ето това негово интервю:  You need more than the media to grasp the world

Вижте как в телевизионно интервю заявява тезата си директно: Ако искаш да разбереш света, не бива да използваш медиите. Забележете как журналистът леко блокира, тезата на Рослинг е силно въздействаща и смела. След това се ядосва, започва да спори. До момента, в който Рослинг (1:45) не си качва обувката на масата (да, в ефир!), за да обясни, че медиите правят това – показват само мръсната страна на света, но не показват лицето му.

Идея 2: Съживете числата.

Ханс Рослинг представя графично изследванията си, като проследява промяната на стойността в годините. На визуализацията са разположени числа, думи, различни цветове, които увеличават възприятието и така информацията може да бъде възприета от аудиторията с лекота. Числата не стоят само на дъските по математика в училищата. Те могат да ви помогнат да изразите по- ясно своите идеи и да измерите развитието на процесите.

“Само с измерване, ние можем да пресечем реката на митовете.”

В това видео Ханс Рослинг измерва съотношението между детската смъртност и брой бебета, родени от една жена. Само в 2:50 минути,

Идея 3: Кула от кутии? Защо не.

Чрез своята комуникация, Ханс Рослинг извежда съзнанието на публиката отвъд пределите на очакваното. 

Тук ще намерите една от завладяващите TED лекции, който Ханс Рослинг изнася. На (10:30) Рослинг онагледява промяната в популацията, използвайки… картонени кутии. Ябълка и LEGO блокче от конструктор също влизат в списъка му с помощни предмети. Запазена марка на великия комуникатор е дългата показалка, която той използва в редица лекции. Този предмет се обвързва с вида информация, който  Рослинг презентира. Разбира се, концепцията за отегчаващ преподавател в университета остава далеч зад визията на енергичния, харизматичен учен. В това видео, той използва голяма дървена конструкция за да представи своята гледна точка на темата за крайната бедност (How to end poverty), базирайки се на данните от Gapminder. 

Използвайки различни, необичайни предмети във вашите презентации, вие приковавате вниманието на аудиторията. Предметът може да бъде обвързан с история, да бъде ключова дума във вашата комуникация или просто да има изненадващ краен ефект.

Идея 4: Не какво, а как говориш.

Няма нищо по- очевидно от фалшивата емоция. Ако не вярвате на фактите, за които вие самите говорите, то не очаквайте аудиторията да повярва. Един от уроците, които можем да вземем назаем от Рослинг е да бъдем себе си и да презентираме на достъпен език към нашата аудитория. Използвайки хумористичен тон, Рослинг забавлява и същевременно образова аудиторията чрез трудни за възприемане данни.

Днес информацията се комуникира по 2 вертикала- забавление и образование. Както известни лектори, така и големи корпорации създават комуникационната си стратегия, като предоставят информация, която или ще те разсмее, или ще те образова, а още по- добре- и двете.

Идея 5:  А кой е твоят ключ?

Ханс Рослинг е посветен на данните. Те са най- важната съставка в комуникацията му. Неизменна част от презентациите на Ханс Рослинг са опровергаването на затвърдени факти. Самият той казва:

“Дали думите “Нещата се подобряват” говорят за това, че всичко е наред и не трябва да се тревожим за бъдещето? Никак даже: Същевременно е добре и зле. Това трябва да ни напомня да мислим за сегашното състояние на света.” 

Важно е да намерим собствения си начин на комуникация, своя ключ. Ако си човек, отдаден на хуманитарните науки, комуникацията подобава повече истории и емоционалност. Ако си човек, развиващ се в света на науката, числата могат да бъдат в помощ, но ти ще трябва да разкажеш информацията вместо тях. Също както Рослинг посвещава последните дни от живота си в завършването на книгата “Фактологичност”. „Задължително ръководство за ясно разбиране на света“.- така Бил Гейтс нарича книгата. А дали светът е такъв, какъвто изглежда?